reinigen van leer

Complete gids voor het reinigen en onderhouden van leren bankstellen

reinigen van leer

Reinigen van leer

Leren bankstellen zijn tijdloze meubelstukken die stijl en duurzaamheid toevoegen aan elk interieur. Of het nu gaat om een klassieke Chesterfield of een moderne hoekbank, leer straalt luxe uit. Maar zoals bij elk ander materiaal heeft ook leer zorg nodig om zijn schoonheid te behouden. In deze uitgebreide gids bespreken we de verschillende soorten leer die worden gebruikt voor bankstellen en hoe je ze op de juiste manier kunt reinigen en onderhouden.

Soorten leer gebruikt voor bankstellen

 1. Anilineleer: Dit is een hoogwaardig, natuurlijk leer dat wordt gekenmerkt door zijn zachtheid en natuurlijke uitstraling. Anilineleer wordt gekleurd met oplosbare kleurstoffen die de natuurlijke kenmerken van het leer behouden. Het is echter gevoeliger voor vlekken en vereist speciale zorg.
 2. Gedekt Leer: Gedekt leer wordt behandeld met een beschermende laag, meestal een dunne laag polyurethaan of acryl. Dit maakt het leer duurzamer en gemakkelijker te reinigen, maar het kan de natuurlijke textuur en uitstraling van het leer enigszins veranderen.
 3. Gelakt Leer: Gelakt leer heeft een glanzende afwerking en is bedekt met een dunne laag lak. Dit geeft het leer een moderne uitstraling en maakt het gemakkelijk af te vegen, maar het kan gevoelig zijn voor krassen.
 4. Nubuck Leer: Nubuck leer is geschuurd leer dat een fluweelachtig oppervlak heeft. Het heeft een luxe uitstraling, maar is gevoelig voor vlekken en vereist regelmatig onderhoud om zijn zachtheid te behouden.

Hoe leer bankstellen reinigen

 1. Stap 1: Stofzuigen: Verwijder los vuil en stof van het leer met een zachte borstel op de stofzuiger. Dit voorkomt krassen tijdens het reinigen.
 2. Stap 2: Reinigen met een Mild Reinigingsmiddel: Voor gedekt leer en gelakt leer, maak een oplossing van mild reinigingsmiddel en water. Breng dit aan op een zachte doek en veeg voorzichtig het oppervlak van het leer schoon. Test altijd eerst op een onopvallende plek.
 3. Stap 3: Droog het Leer: Gebruik een schone, droge doek om het leer af te drogen en eventueel achtergebleven vocht te verwijderen.
 4. Stap 4: Behandel het Leer: Voor anilineleer en nubuck leer, gebruik speciale reinigingsmiddelen en conditioners die geschikt zijn voor deze delicate leersoorten. Breng het product aan volgens de instructies op de verpakking.
 5. Stap 5: Bescherm het Leer: Gebruik een leerbeschermer om het leer te beschermen tegen vlekken en slijtage. Breng dit regelmatig aan volgens de instructies van de fabrikant.

Tips voor onderhoud

 • Vermijd direct zonlicht en hittebronnen, omdat dit het leer kan uitdrogen en verkleuren.
 • Draai en keer de kussens regelmatig om gelijkmatige slijtage te bevorderen.
 • Gebruik altijd een zachte doek of borstel om krassen te voorkomen tijdens het reinigen.
 • Raadpleeg een professionele meubelreiniger voor hardnekkige vlekken of beschadigingen.

Reinigen leer – Conclusie

Het reinigen en onderhouden van leren bankstellen is essentieel om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Door de juiste reinigingsmethoden en onderhoudstips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je leren bankstellen er jarenlang als nieuw uitzien. Onthoud altijd om eerst te testen op een onopvallende plek en om zachte materialen en reinigingsmiddelen te gebruiken om het leer te beschermen. Met de juiste zorg kunnen leren bankstellen een tijdloze toevoeging zijn aan elk huis. Nog steeds niet overtuigd? Kijk dan eens op onze Facebook pagina voor resultaten bij andere eerdere klanten.

Interessante blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *