Jouw mooie bank schoonmaken

bank schoonmaken

Bank schoonmaken

Omdat je er dagelijks op zit, wordt een bank vies. Wil je een bank schoonmaken? Besef dan, dat het schoonmaken van een bank afhankelijk is van het type materiaal, waarvan de bank is gemaakt. Een leren bank maak je bijvoorbeeld anders schoon, dan een stoffen bank. Hieronder zijn enkele algemene tips, die kunnen helpen bij het schoonmaken van een bank:

 1. Verwijder stof en vuil: Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel of een speciale bankborstel om stof en vuil van de bank te verwijderen. Ga voorzichtig te werk om schade aan de bekleding te voorkomen.
 2. Controleer het label: Controleer het label op de bank om te zien of er specifieke instructies zijn voor het schoonmaken. Het label geeft vaak aan welke reinigingsmiddelen je wel of niet moet gebruiken.
 3. Test reinigingsmiddelen: Test altijd reinigingsmiddelen op een onopvallende plek, voordat je de hele bank schoonmaakt. Hiermee voorkom je dat de bekleding verkleurt of beschadigd raakt.
 4. Gebruik een geschikt reinigingsmiddel: Kies een reinigingsmiddel, dat geschikt is voor het type bekleding van de bank. Voor stoffen banken kun je bijvoorbeeld een bekledingsreiniger gebruiken. Lederen banken kunnen worden gereinigd met een speciale lederreiniger.
 5. Behandel vlekken direct: Als er vlekken op de bank zitten, behandel deze dan zo snel mogelijk. Gebruik een doekje om de vlek te deppen. Wrijf niet te hard om te voorkomen, dat de vlek verder verspreidt.
 6. Laat de bank drogen: Laat de bank na het schoonmaken goed drogen, voordat je er weer op gaat zitten. Houd de kamer goed geventileerd om de droogtijd te versnellen.

Mocht je nog twijfels hebben over het schoonmaken van je bank, dan kan je altijd een professionele schoonmaker om hulp vragen.

Met welke schoonmaakmiddelen kan je het beste een bank schoonmaken?

Het type schoonmaakmiddel, dat het meest geschikt is om een bank schoon te maken, hangt af van het materiaal waarvan de bank is gemaakt. Als de bank van leer is gemaakt, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor leer, zoals een leerreiniger of leerconditioner. Deze producten zijn speciaal ontworpen om leer te reinigen en te voeden zonder het te beschadigen.

Stoffen bank reinigen

Als de bank van stof is gemaakt, gebruik dan een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel gemengd met water of een speciaal reinigingsmiddel voor stoffen banken. Test het reinigingsmiddel altijd eerst op een onopvallende plek, voordat je de hele bank schoonmaakt. Dep de bank vervolgens voorzichtig met een schone, vochtige doek om vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van te veel water, omdat dit de stof kan beschadigen.

Microvezel bank reinigen

Als de bank van microvezel is gemaakt, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor microvezels of een mengsel van water en azijn. Gebruik een schone, zachte doek om de bank voorzichtig te deppen en vlekken te verwijderen. Zorg ervoor, dat je de bank niet te nat maakt, omdat dit de microvezel kan beschadigen.

Onthoud altijd om voorzichtig te zijn en het schoonmaakmiddel eerst op een onopvallende plek te testen, voordat je de hele bank schoonmaakt. Raadpleeg de instructies van de fabrikant of een professional, als je niet zeker weet welk reinigingsmiddel het beste is voor jouw specifieke type bank.

Met welke middelen moet je niet een bank schoon maken?

Er zijn verschillende middelen, die je beter niet kunt gebruiken bij het schoonmaken van een bank, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen of verkleuren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Bleekmiddel: Dit kan de stof verkleuren en zelfs verzwakken.
 2. Schurende reinigingsmiddelen: Deze kunnen het oppervlak van de bank beschadigen of krassen veroorzaken.
 3. Azijn: Hoewel azijn een natuurlijk reinigingsmiddel is, kan het sommige stoffen beschadigen en een onaangename geur achterlaten.
 4. Ammoniak: Dit kan de kleur van sommige materialen verbleken of veranderen.
 5. Papieren handdoeken of ruwe doeken: Deze kunnen krassen op het oppervlak van de bank veroorzaken.

Als je jouw bank wilt schoonmaken, raadpleeg dan de instructies van de fabrikant en gebruik indien mogelijk reinigingsmiddelen, die speciaal zijn ontworpen voor het type stof van je bank. Schakel bij twijfel altijd een specialist in.

Ook werkzaam in regio

Interessante blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *